Groot Nieuwjaarsconcert 2019

Sunday, 13 January 2019 15:00, Kursaal, Oostende

The Turbulent 30s
Alvorens een broeierige jazzclub in te duiken lonkt het rode pluche van een bioscooppaleis. Het nieuwe jaar opent veelbelovend met aanstormend talent Elim Chan die vorig seizoen haar gevierde entrée maakte bij het Belgian National Orchestra. Weense walsen, swingende jazz en catchy filmscores zorgen voor onverwachte ontmoetingen en muzikaal vuurwerk aan het begin van 2019!
De jaren dertig kende opwindende tijden voor de Russische componist Sjostakovitsj. Film verloor zijn stilte. Regisseurs zochten een nieuw en verfrissend geluid om hun droombeelden op het zilveren scherm te doen ademen. Sjostakovitsj, die tijdens zijn leven meer dan dertig filmscores achter zijn naam zou zetten, experimenteerde volop met nieuwe instrumenten zoals de flexatoon. Zijn experimenteerdrift beïnvloedde ook de eerste Jazzsuite die hij in 1934 lanceerde.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de partituur van Suite nr. 2 (1938) vernietigd. Eind jaren negentig werd de verloren gewaande compositie gelukkig herontdekt. De verdwenen delen werden gereconstrueerd.Sjostakovitsj werpt hier een speelse blik op jazz, knipogend naar Jiddisch theater en zigeunermuziek.

ELIM CHAN
Dirigent
Dirigente Elim Chan studeerde aan het Smith College en de University of Michigan. In 2014 werd Chan de eerste vrouwelijke winnaar van de Donatella Flick Conducting Competition en werd ze aangesteld als assistent-dirigent van het London Symphony Orchestra in 2015-2016. Chan debuteerde bij tal van orkesten, met als recente hoogtepunten haar debuut bij het Mariinsky Orchestra in 2016, waarmee ze zowel speelde in St. Petersburg als op hun Mexicaanse tournee, en haar debuut op het Lucerne Festival met het Lucerne Festival Academy Orchestra

Programma
Deel 1
Dmitri Sjostakovitsj, Festive Ouverture
Dmitri Sjostakovitsj, Ballet Suite n°1
Johann Strauss Jr, Annen Polka
Johann Strauss Jr, Perpetuum mobile
Dmitri Sjostakovitsj, Ballet Suite n°3

Deel 2
Johann Strauss, Die Fledermaus Overture
Dmitri Sjostakovitsj, Gadfly Suite op. 97a
Dmitri Sjostakovitsj, Michurin Suite
Dmitri Sjostakovitsj, Unity op. 95 “Song of the Great River”
Joseph Strauss, Eingesendet, Polka schnell, op. 240
Dmitri Sjostakovitsj, Tahiti Trot, op. 16 
Johann Strauss Jr, Frühlingsstimmen

o.l.v. Elim Chan

Orkest: Belgian National Orchestra

Tickets kunt u boeken via volgende link: https://www.ticketmaster.be/event/nieuwjaarsconcert-Textunit-TICKETS-not-found/28821