Groot Nieuwjaarsconcert 2020

dimanche 12 janvier 2020 15:00 - 00:00, Kursaal, Oostende

Wat zou het begin van het nieuwe jaar zijn zonder het Nieuwjaarsconcert in het Kursaal van Oostende? 

Het nieuwjaarsconcert van het Belgian National Orchestra is een uitstekende gelegenheid om in de periode na de jaarwisseling een aantal swingende en dansbare werken op het programma te plaatsen.

Daarbij mogen de Weense walsen en polka’s van de Strauss-dynastie natuurlijk niet ontbreken. Geniet van deze unieke sfeer om het nieuwjaar 2020 schitterend te starten!

Programma

George Gershwin, Cuban Overture

Georges Bizet, Carmen : suite (extracten)

Giacomo Meyerbeer, Les Patineurs (extracten)

Charles Gounod, Faust (wals)

Johannes Brahms, Ungarische Tänze nr. 1

Johann, Jr. Strauss, Pizzicato Polka

Johann, Jr. Strauss, Kaiser-Waltz, op. 437

Alexander Borodin, Prince Igor : Polovtsian Dances

Aram Khachaturian, Spartacus suite : "Adagio"

Aram Khachaturian, Masquerade (wals)

Aram Khachaturian, Gayane : Lesginka

WALTZING AWAY

De negentiende eeuw was een grillige periode in Europa. Frankrijk bijvoorbeeld, ging in honderd jaar tijd van monarchie naar republiek, terug naar keizerrijk om vervolgens weer een republiek te worden. De rijke Parijzenaren hielden zich echter liever bezig met andere zaken: “nergens werd over gesproken, behalve danspartijen en schitterende soirees,” aldus de flamboyante modejournalist Octave Uzanne. Populair op deze festiviteiten was de wals, de levendig draaiende dans op de driekwartsmaat. Componisten schreven ze soms specifiek voor deze gelegenheden, of als onderdeel van een opera of ballet.

Parijs walste door. Ondanks deze perikelen in eigen land, bleef Frankrijk zijn macht op het wereldtoneel bruut vergroten, ten koste van honderdduizenden levens. De kracht van de muziek doet ons de ellende van de echte wereld even vergeten. Maar pas op voor u iemand ten dans vraagt: vergeten kan snel omslaan in ontkenning.

George Pehlivanian

De Frans-Amerikaanse dirigent George Pehlivanian (°1964, Beiroet) werd geboren in een muzikale familie met Armeense wortels. Pehlivanian dirigeerde aan en keurde wereldorkesten in alle uithoeken van de wereld, zoals het London Philharmonic Orchestra, het Orchestra della Scala, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Moscow Philharmonic,... Hij werkte samen met solisten als Gidon Kremer, Sarah Chang, Mischa Maisky, Dmitri Hvorostovsky, Janine Jansen en vele anderen.

Belgian National Orchestra

Belgian National Orchestra, voorheen het Nationaal Orkest van België, is één van de bekendste Belgische orkesten. De geprivilegieerde partner van BOZAR is ook geregeld te gast in het Kursaal. Al vanaf het begin (1936) was het orkest de spil van de Koningin Elisabethwedstrijd. In de programmering ligt de focus op klassieke stukken die als een mijlpaal in de muziekgeschiedenis fungeren, alsook recente werken die na de symbolische grens van de Tweede Wereldoorlog zijn gecomponeerd.

Ticket boeken kan via deze link: https://www.ticketmaster.be/event/nieuwjaarsconcert-belgian-national-orchestra-tickets/35641?language=nl-be